Aandelen

De koersen van de aandelen in de app gedragen zich op dezelfde manier als de koersen op de aandelenmarkten. De koersen zijn echter geen afgeleide van één enkele aandelenmarkt. Aandelen worden wereldwijd op meerdere aandelenmarkten aangeboden. Daarom is er niet 1 definitieve prijs voor 1 product. Het aandeel van Shell wordt bijvoorbeeld niet alleen aangeboden op de Nederlandse beurs, maar ook op de Engelse en zelfs op de Amerikaanse. Dit gebeurt via verschillende handelsplatformen. De koers is daarom niet afhankelijk van één aandelenmarkt.

Verschillende aandelenmarkten sturen hun koersen naar data vendors (die ontstonden toen elektronisch handelen ontwikkeld werd),en Stryk koopt deze data van geselecteerde  data vendors en baseert de realtime prijsfeed aan de hand van deze gegevens.

Misschien heb je wel eens de term 'Biedprijs' of 'Laatprijs' gehoord. Hoewel, in de app zie je maar 1 prijs, hoe kan dat?

Hier bij Stryk vinden we dat het gebruik van een bied- en laatprijs het handelen te ingewikkeld maakt, en daarom hebben we in onze app gekozen voor een zogeheten 'mid-prijs'. Dat is de prijs die tussen de bied- en laatprijs zit. De bied/laatprijs is een tweerichtingskoers die aangeeft wat de beste prijs is waarvoor een product op dat moment verkocht en gekocht kan worden. De biedprijs is de maximumprijs die een koper bereid is te betalen. De laatprijs is de minimumprijs die een verkoper bereid is te ontvangen. The mid-prijs die wij gebruiken zit in het midden.

Bijvoorbeeld: Op de Amerikaanse beurshandel Nasdaq kun je een Facebook-aandeel kopen voor 104,65 dollar en verkopen voor 104,55 dollar. De handel in dit aandeel wordt dus aangeboden tussen 104,55 en 104,65 dollar. De prijs die wij toepassen in onze app zit hier tussenin. In die situatie is de prijs dan bijvoorbeeld 104,60.

Indices

Ook voor indices  ligt de prijs bijna altijd tussen de bied- en laatprijs van de markt. De prijs is dezelfde voor alle klanten.

Soms is er een klein verschil tussen de prijs van een index bij ons en de prijs van een index op de markt. Hier is een goede reden voor.

Wij koppelen de prijs van een index aan de 'future' van deze index, die vaak langere openingstijden heeft. Als de onderliggende 'future'-producten gesloten zijn, kijken we naar gerelateerde producten in de markt en passen we de prijs overeenkomstig aan.

Op deze manier kunnen we bepaalde indices bijna 24 uur per dag aanbieden.